Ohjelmasta on ilmestynyt uusi versio nimellä Kitsas

Kitupiikin tuki päättyy vuoden 2021 aikana. Suosittelemme siirtymistä Kitsaaseen viimeistään tilikauden vaihtuessa.

Ohjelma on edelleen ilmainen, kun kirjanpito tallennetaan omalle tietokoneelle. Kitsaaseen on saatavilla myös maksullisia lisäpalveluita.

kitsas.fi

Arvonlisäveroilmoitus

Kitupiikki muistuttaa aloitusikkunassa, kun arvonlisäveroilmoituksen eräpäivä lähestyy

Kun kaikki tälle ilmoituskaudelle tehdyt verolliset kirjaukset on tehty, paina ALV-sivulla Tee alv-tilitys-nappia.

Kitupiikki esittää Alv-laskelman, jossa on kausiveroilmoituksessa arvolisäveron osalta tarvittavat tiedot. Vahvista laskelma painamalla OK.

Laskelman pohjalta tehdään kirjaus, jossa alv-velka ja alv-saatava yhdistetään ja kirjataan Verovelat-tilille. Samalle tilille tulee kirjata myös muut oma-aloitteisesti maksettavat verot, kuten ennakonpidätys ja työnantajamaksut.

Kitupiikissä ei ole koneellista tietojen siirtoa. Tarkista Kitupiikin laatima verolaskelma ja tee ilmoitus OmaVero-palvelussa.

Verovelat-tili

Verovelat-tilille kirjataan kaikki oma-aloitteiset verot, jotka on ilmoitettu verottajalle mutta ei vielä maksettu. Jos tulossa on veronpalautusta, kirjataan se Verosaamiset-tilille.

Verokauden vaihtuessa vero kirjattu Verovelat-tilille, ja Arvonlisäverovelat ja -saamiset -tilien saldot ovat tyhjiä.

Erittely, jossa kirjauksia voi seurata aina tositteisiin saakka, avautuu alv-sivun Näytä erittely-napista. Se tallentuu myös liitteeksi alv-tilitysvientiin ja siten myös sähköiseen arkistoon.

Arvonlisäveron erittely

Arvonlisäverolaskelma kesken kauden

Tulosteet-välilehdeltä voit tulostaa Alv-erittelyn haluamaltasi aikaväliltä.

Arvonlisäveron alarajahuojennus

Arvonlisäverosta saa alarajahuojennusta, jos vuoden liikevaihto ilman alv:tä on alle 30 000 euroa. Kitupiikki tekee tilikauden tai vuoden viimeiseen arvonlisäveroilmoituksen myös laskelman alarajahuojennuksesta.

Alarajahuojennuksen erityistapaukset

Alarajahuojennukseen liittyy erityssääntöjä esimerkiksi metsätalouteen ja vapaaehtoiseen kiinteistön vuokrauksesta arvonlisäverovelvolliseksi hakeutumiseen. Tutustu Verohallinnon ohjeisiin ja laske tarvittaessa itse alarajahuojennuksen määrä.

Kommentit