Ohjelmasta on ilmestynyt uusi versio nimellä Kitsas

Kitupiikin tuki päättyy vuoden 2021 aikana. Suosittelemme siirtymistä Kitsaaseen viimeistään tilikauden vaihtuessa.

Ohjelma on edelleen ilmainen, kun kirjanpito tallennetaan omalle tietokoneelle. Kitsaaseen on saatavilla myös maksullisia lisäpalveluita.

kitsas.fi

Tuonti

Pdf-tiedostojen tuonti

Kun kirjausikkunassa lisätään pdf-muotoinen tosite, pyrkii Kitupiikki poimimaan siitä tietoja kirjauksien pohjaksi.

Toiminto edellyttää, että pdf-tiedostossa teksti on upotettuna. Näin on yleensä, kun pdf-tiedosto on ollut koko ajan sähköisessä muodossa (välitetty sähköpostilla tai haettu verkkopankista). Skannattu tiedosto pitää käsitellä erikseen OCR- eli tekstintunnistusohjelmalla. Lisäksi pdf-tiedostojen tuonti pitää olla otettuna tuonnin määrityksistä käyttöön.

Ostolaskut

Ostolasku

Pdf-ostolaskun pohjalta Kitupiikki tekee valmiiksi Ostovelat-tilin kirjauksen. Valitsemalla Apuri tai F9 pääset kirjaamaan Apurilla laskun oikealle menotilille.

Lisäksi ostolaskulle tallennetaan lisätiedot (saajan pankkitili ja viite), joiden avulla maksu on kohdennettavissa tiliotteelta.

Ostolaskujen muoto

Kitupiikki pyrkii etsimään laskun tietoja tiettyjen laskulla olevien sanojen avulla. Parhaiten ostolaskun tiedot löytyvät, jos laskun alareunassa on tilisiirtolomake, josta tiedot saa poimittua.

Tiliotteet

Eikö toimi?

Pdf-tiliotteen tuonti on kokeellinen toiminto. Jos se toimii väärin oman pankkisi tiliotteiden kanssa, ota se pois käytöstä tuonnin määrityksistä.

Tiliotteen perusteella Kitupiikki tekee valmiit pankkitilin kirjaukset. Jos tiliotteella olevan tapahtuman IBAN- ja viitenumerot täsmäävät avoinna olevaan myynti- tai ostolaskuun, osaa Kitupiikki kohdentaa suorituksen ja tekee koko kirjauksen valmiiksi. Verohallinnon oma-aloitteisten verojen maksutilille tehdyt suoritukset kohdistetaan verovelkatilille.

Tiliotteen kirjaaminen edellyttää, että tilin IBAN-numero on määritelty kyseisen tilin määrityksissä.

TITO-tiliotteiden tuonti

Kitupiikki laatii viennit konekielisten TITO-tiliotteiden tilitapahtumista (ascii-muoto). Tilin IBAN-numeron pitää olla määriteltynä kyseisen tilin määrityksissä. Lisää tiliotetiedosto raahaamalla se Sähköinen tosite-laatikkoon tai Lisää tiedosto-painikkeella.

Palkat palkka.fi-palvelusta

Palkka.fi on Verohallinnon ylläpitämä ilmainen palvelu palkan laskemiseen ja kaikkien palkanmaksuun liittyvien viranomaisilmoitusten hoitamiseen.

  1. Kun olet tehnyt palkka.fi-palvelussa kuukauden palkat, valitse Palkanlaskennat tulosteet -kohdasta Tee uusi tuloste. Valitse tulostetyypiksi Kirjanpidon tosite (CSV). Syötä kausi ja valitse Tee tuloste. Lataa tekemäsi tuloste. Palkka-fi tulosteen luominen
  2. Tee Kitupiikissä Uusi tosite ja liitä lataamasi kirjanpito_csv.txt tuloste tositteelle. Kitupiikki laatii palkanmaksun kirjauksen. Palkkakirjaus
  3. Näen palkanmaksuun liittyvät maksut viitteinen palkka.fi-palvelun Maksut-kohdasta. Työnatajamaksut tulevat näkyviin vasta, kun ilmoitukset on annettu - joko automaattisesti seuraavan kuukauden alettua tai tekemällä ilmoitus heti. Maksut

Kitupiikissä määritellyn Y-tunnuksen pitää olla sama kuin palkka.fi-palvelussa.

CSV-tiedostojen tuonti

CSV-tiedosto on tekstitiedosto, jossa eri tietokentät on eroteltu toisistaan pilkulla. Voit tuoda Kitupiikkiin tällä toiminnolla esimerkiksi Tilitin-kirjanpito-ohjelman kirjauksia tai verkkopankin tilitapahtumia. Kitupiikin kirjauksia voit tuoda csv-muotoisesta Päiväkirja-raportista.

Voit tuoda kirjanpitoon csv-tiedoston lisäämällä .csv-päätteisen tiedoston kirjaukseen (raahaamalla Sähköinen tosite-laatikkoon tai Lisää tiedosto-painikkeella). Saat ikkunan, jossa valitaan, mitä tietoja csv-tiedoston eri sarakkeista tuodaan.

Tilitapahtumien tuonti

Jos tuot tilitietoja, valitse lisäksi tili, jolle tiedot kirjataan. Tilitiedot käsitellään ja kohdennetaan samalla tavalla kuin pdf-tiliotteelta.

Kirjauksia tuotaessa saat Muunna tilinumerot-valinnalla vielä erillisen valintaikkunan, jossa määrittelet tilinumeroiden muuttamisen tuotaessa käytössäsi olevan tilikartan tileiksi. Vasemmanpuoleisessa sarakkeessa ovat csv-tiedoston tilinumerot ja oikeanpuolimmaisesta voit valita, mille Kitupiikin tilille kirjaus tuodaan.

Tilinumeroiden muunto

Kaikki csv-tiedoston kirjaukset tulevat samalle tuontitositteelle ja alkuperäinen tositetunniste tulee selitteen alkuun.

Kirjausten tuonti Tilittimestä

  1. Vie Tilittimen kirjanpito csv-tiedostoksi Työkalut | Vie tiedostoon -valinnalla Tilittimen valikko
  2. Avaa tai luo Kitupiikillä kirjanpito, johon haluat tuoda Tilittimen kirjaukset
  3. Varmista, että Kitupiikissä on kaikki ne tilikaudet, joille kirjauksia tuodaan.
  4. Muokkaa tarvittaessa Kitupiikin tilikarttaa.
  5. Tuo Tilittimen CSV-tiedosto yllä olevien ohjeiden mukaisesti. Käytä tilinumeron muuntoa ja varmista jokaisen tuotavan tilin kohdalta, että kirjaukset kohdistuvat oikealle tilille.

Alv-ohjaustietoja ei tuoda

Tilitin käsittelee arvonlisäveroa tilikohtaisesti ja Kitupiikki kirjauksen ohjaustietojen mukaan. Tuoduissa kirjauksissa ei ole arvonlisäveron ohjaustietoja, joten jokaista verollista kirjausta täytyy muokata käsin, jos niiden perusteella on tarpeen luoda Kitupiikillä alv-ilmoitus.

CSV-tiedoston muoto

CSV-tiedostossa erottimena saa olla pilkku, puolipiste tai tabulaattori. Päivämäärät voivat olla suomalaisessa (31.12.2018) tai ISO-muodossa (2018-12-31). Tiedostossa pitää olla otsikkorivi, mutta otsikoiden nimet voivat olla mitä tahansa - sarakkeiden sisältö valitaan aina tuotaessa.

Esimerkki tuotavista tilitapahtumista

Kirjauspäivä;Arvopäivä;Määrä EUROA;Laji;Selitys;Saaja/Maksaja;Saajan tilinumero ja pankin BIC;Viite;Viesti;Arkistointitunnus
04.03.2018;04.03.2018;-50,00;160;TILISIIRTO;;Korkeasaaren ystävät ry;FI1415723000369314 NDEAFIHH;00000000000000001025;70306392900369580
05.03.2018;05.03.2018;+25,00;130;TILISIIRTO;Muonalan Market ky;;1009;;170307392900363378

Esimerkki tuotavista kirjauksista

Tosite,Päivämäärä,Nro,Tili,Debet,Kredit,Selite
1,18.11.2016,1911,Pankkitili,"50,00",,Jullen jäsenmaksu
1,18.11.2016,5001,Jäsenmaksutulot,,"50,00",Jullen jäsenmaksu
2,18.11.2016,4201,Toiminnan kulut,"15,00",,Ostettu suklaata
2,18.11.2016,1911,Pankkitili,,"15,00",Ostettu suklaata
3,18.11.2016,1911,Pankkitili,,"10,00",Käteisnosto
3,18.11.2016,1901,Käteisvarat,"10,00",,Käteisnosto

Kommentit