Ohjelmasta on ilmestynyt uusi versio nimellä Kitsas

Kitupiikin tuki päättyy vuoden 2021 aikana. Suosittelemme siirtymistä Kitsaaseen viimeistään tilikauden vaihtuessa.

Ohjelma on edelleen ilmainen, kun kirjanpito tallennetaan omalle tietokoneelle. Kitsaaseen on saatavilla myös maksullisia lisäpalveluita.

kitsas.fi

Kirjausapuri

Useimmat tavanomaiset kirjaukset kuten ostot, myynnit, nostot pankkitililtä jne. kirjaat helpoiten käyttämällä Kirjausapuria.

  1. Käynnistä Kirjausapuri joko Kirjausapuri-napista tai painamalla F9. Heti tositalajin valittuasi voit käynnistää Apurin myös painamalla Enter
  2. Valitse välilehdeltä, mitä kirjaat: Tulo, meno vai siirto.
  3. Valitse tili. Voit joko kirjoittaa suoraan tilinumeron tai alkaa kirjoittaa tilin nimeä, jolloin pääset valitsemaan tilin luettelosta. Painamalla välilyöntiä pääset kaikkien tilien luetteloon.
  4. Syötä määrä ja varmista, että vastatili, vientipäivä, selite, alv-laji ja alv-prosentti ovat oikein. Valitse tarvittaessa kohdennus. Kirjattaessa siirto tasetililtä toiselle valittavina ovat debet-tili (minne siirretään) ja kredit-tili (mistä siirretään). Merkkaukset valitaan Merkkaukset-kentässä hiiren oikeasta painikkeesta avautuvasta valikosta.
  5. Varmista Apurin ikkunassa alinpana olevasta ruudusta, että kirjaus menee oikein, ja paina Ok (tai Enter)
  6. Kirjauksen tiedot tulevat Viennit-välilehdelle. Jos tositteella on useampia vientejä, käynnistä Apuri uudelleen.

Oikaisuja kirjattaessa rahamäärät voivat olla miinusmerkkisiä.

Osto- ja myyntilaskun lisätiedot

Kirjattaessa Ostovelat-tilille voi Kirjausapurissa täyttää myös ostolaskun lisätiedot. Näitä tietoja käytetään kohdennettaessa tiliotteelta tuotava suoritus oikealle laskulle. Kitupiikki pyrkii lisäämään nämä tiedot automaattisesti pdf-muotoiselta laskulta.

Vastaavasti Myyntisaamiset-tilille kirjattaessa voi täyttää tietoja, joiden perusteella saapuva maksu kohdistetaan oikealle myyntilaskulle.

Tase-erät

Tase-erien avulla voidaan tasetileille laatia kirjanpitolain vaatima tase-erittely. Eriteltävät tilit valitaan tilikartan määrityksistä.

Jos olet kirjaamassa tositteelle useampaa riviä samalle vastatilille (joudut esimerkiksi jakamaan saman ostolaskun eri veroprosenteille), tarjoaa Kitupiikki valintaa Yhdistä aiempaan vientiin, jolloin vastatilille kirjataan vain yksi vienti.

Velat ja saatavat

Aiemmassa esimerkissä jauho-ostokset on kirjattu ostovelat-tilille, ja laskusta on muodostettu uusi tase-erä. Laskun kirjaamisen jälkeen tämän tase-erän saldo on 71,43€ ja lasku näkyy tase-erittelyssä

Kun lasku maksetaan eräpäivänä, kohdennetaan kirjaus laskun tase-erälle. Näin tase-erän saldo menee nollaksi, eikä lasku tulostu ostovelkojen tase-erittelyssä.

Investoinnit

Pitkäaikainen investointi (koneet, kalusto, rakennukset, it-ohjelmistot) kirjataan taseeseen, ja kulut poistetaan usean tilikauden aikana.

Kirjattaessa hankintaa tasaerin poistettavalle tilille, muodostetaan uusi tase-erä ja määritetään tämän hankinnan poistoaika.

Kommentit