Ohjelmasta on ilmestynyt uusi versio nimellä Kitsas

Kitupiikin tuki päättyy vuoden 2021 aikana. Suosittelemme siirtymistä Kitsaaseen viimeistään tilikauden vaihtuessa.

Ohjelma on edelleen ilmainen, kun kirjanpito tallennetaan omalle tietokoneelle. Kitsaaseen on saatavilla myös maksullisia lisäpalveluita.

kitsas.fi

Tositelajit

Tositteet voi jakaa omiksi sarjoikseen eli tositelajeiksi. Kitupiikissä tositelajit tunnistetaan alussa olevasta yhden tai useamman kirjaimen tunnisteesta, esim. ML myyntilaskuille.

Omia tositelajeja voi tehdä esimerkiksi ostolaskuille, myyntilaskuille, pankkitilin tiliotteille, muistiotositteille, käteistositteille jne.

Valinnalla numeroi samaan sarjaan määritellään, että tilivuoden kaikki tositteet numeroidaan samaan juoksevaan sarjaan (esimerkiksi ML1, OL2, ML3, OL4 ...). Oletuksena jokainen tositelaji numeroidaan erikseen (esimerkiksi ML1, ML2, OL1, OL2 ...).

Tositelajille voi määritellä oletustilin eli tilin, mihin kirjauksen pääosin kohdistuvat (esimerkiksi myyntilaskuille 3001 Myynnit). Oletusvastatili määrittää oletuksena olevat tasetilin (yleensä pankkitili, käteistili, myyntisaamistili tai ostovelkatili).

Tilin valitseminen

Voit valita tilin joko alkamalla kirjoittaa tilin numeroa, jolloin pääset selaamaan tililuetteloa, tai alkamalla kirjoittaa tilin nimeä tai osaa siitä. Painamalla tilinvalinnassa välilyöntiä pääset kaikkien tilien luetteloon.

Määrittämällä, että tositelajille kirjataan vain ostolaskuja tai vain myyntilaskuja näytetään tilille kirjattaessa vain menotilit tai tulotilit. Valinnalla Tiliotteita tilille määritellään, että tällä tositelajilla tehdään kirjauksia vain tietyn tilin tiliotteen perusteella.

Tositelajeilla nopeammat kirjaukset

Määrittämällä eri käyttötarkoituksille omat tositelajinsa ja tekemällä niille oletusvalinnat, tulee kirjaamisesta huomattavasti nopeampaa ja tositeluetteloista selvempiä. Kitupiikin kirjaustoiminto toimii parhaiten silloin, kun mahdollisimman paljon valintoja on yhdistetty tositelajeihin.

Kommentit